PELATIHAN PEMBUATAN MASKER CLAY PADA NNB DI DESA SIALOGO KECAMATAN ANGKOLA BARAT

PELATIHAN PEMBUATAN MASKER CLAY PADA NNB DI DESA SIALOGO KECAMATAN ANGKOLA BARAT

Authors

  • Hasibuan elmi elmi Universitas Aufa Royhan
  • Ulma Sintia Universitas Aufa Royhan
  • Dini Mayasari Universitas Aufa Royhan
  • Susi Yanti Universitas Aufa Royhan
  • Yulia Vera Universitas Aufa Royhan
  • Afrinadewi Lubis Universitas Aufa Royhan
  • Mhd E Arsyad Rambe Universitas Aufa Royhan

Abstract

Dry skin occurs when the skin lacks moisture. One practical solution to overcome this problem is to use a clay mask formulated with carrot extract and rice flour. This research aims to develop a clay mask containing carrot extract and rice flour. Carrot extract is rich in beta-carotene which functions to protect the skin from exposure to UV rays, and contains vitamin A and antioxidants which help brighten the skin. Aging in general is a natural process that no one can put down. The carotenoid content in carrots can be seen from the intensity of the color, namely the more orange the color of the carrot, the more carotenoid it contains. Almost everyone wants to have perfect facial skin, especially young women. Teenagers, especially young women, are familiar with skincare.

Keywords:

Clay mask, carrot extract, rice flour, community service, Sialogo Village

Downloads

Download data is not yet available.

References

Antara, I. P. S., Megawati, F., & Anita Dewi, N. L. K. A. (2022). Review Artikel: Trend Pemilihan Sediaan Kosmetik Herbal pada Kulit Wajah. Usadha, 2(1), 43–50. https://doi.org/10.36733/usadha.v2i1.5661

Fujiko, M. (2022). Edukasi Pembuatan Masker Wajah Dari Kombinasi Bahan Alami Bagi Siswa/Siswi Sma It Khairul Imam Medan Pada Tahun 2022. Jurnal Pengabdian Masyarakat Tjut Nyak Dhien, 1(2), 90–98. https://doi.org/10.36490/jpmtnd.v1i2.317

Hasibuan, E. S., & Dongoran, R. F. (2023). PEMBUATAN SEDIAAN PAREM DARI DAUN BAKUNG (Crinum asiaticum) DENGAN CAMPURAN BERAS, JAHE DAN KENCUR UNTUK PENGOBATAN KESELEO, BENGKAK DAN LUKA MEMAR. Jurnal Kesehatan Ilmiah Indonesia (Indonesian Health Scientific Journal), 8(1), 145–148. https://doi.org/10.51933/health.v8i1.1032

Hasibuan, E. S., & Nasution, D. R. S. (2023). Formulasi Masker Clay Ekstrak Wortel Dan Tepung Beras. Jurnal Kesehatan Ilmiah Indonesia (Indonesian Health Scientific Journal), 8(2), 200–205. https://doi.org/10.51933/health.v8i2.1209

Imansyah, M. Z., & Alam, G. (2021). Jurnal Kesehatan Yamasi Makassar. Jurnal Kesehatan Yamasi Makasar, 5(2), 121–127.

Journal, C. D., Marhawati, B., Mas, S. R., & Lokal, K. (2023). Peningkatan taraf hidup masyarakat melalui pengolahan pangan berbasis kearifan lokal 1,2,3). 4(3), 5559–5564.

Luh, N., Intan, P., Dewi, K., Nita, N. P., Gede, I. W., & Setiawan, A. (2023). Jurnal EMAS. 4.

Mustafidah, Z., & Utami, A. (2024). Sistem Pakar Identifikasi Masalah Kulit Wajah Menggunakan Metode Case Based Reasoning. 8(2), 190–199.

Putri, T., Supiani, T., Jubaedah, L., Teknik, F., Jakarta, U. N., & Timur, J. (2024). Pendahuluan. 02(03), 261–266.

Rahmi. (2021). Bab I Pendahuluanبا حض خ ِ ي. Galang Tanjung, 2504, 1–9.

Rizkyah, A., & Karimah, S. N. (2023). Literature Review : Penuaan Dini pada Kulit : Gejala , Faktor Penyebab dan Pencegahan. JGK: Jurnal Gizi Dan Kesehatan, 3(2), 107–116. https://doi.org/10.36086/jgk.v3i2.2029

Sari D J, Wilujeng B Y, Lutfiati D, & Dwiyanti S. (2020). MASKER PERAWATAN KULIT WAJAH BERBAHAN WORTEL(Daucus carota). E-Jurnal, 09(220), 65–71.

Sari, M. M., Yanti, E. D., & Doni, R. R. (2023). Pengembangan Potensi Ekonomi Masyarakat Desa Kwala Serapuh : Pendekatan Berbasis Pemberdayaan Ekonomi. 4(2), 108–116. https://doi.org/10.47065/jrespro.v4i2.4531

Setiawan, B., Messakh, V. C., & Maulina, D. (2024). Intensi Konsumen Dalam Membeli Produk Ramah Lingkungan Dengan Pendekatan Environmental Awareness. 2, 58–66.

Sulistyowati, S. W. (2022). Pengaruh Proporsi Tepung Labu Kuning Dan Tepung Beras Terhadap Hasil Sediaan Masker Wajah. Ejournal.Unesa.Ac.Id, 11(1), 112–122. https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/jurnal-tata-rias/article/view/45061/38173

Suriani, N. P., Kencana Putra, I. N., & Hatiningsih, S. (2023). Pengaruh Substitusi Parsial Tepung Beras dengan Tepung Ubi Jalar Cilembu (Ipomea batatas (L). Lam Cv. Cilembu) terhadap Karakteristik Kue Apem Kukus. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 12(1), 209. https://doi.org/10.24843/itepa.2023.v12.i01.p17

Velani, I., Dapang, N., Agung, A., & Putera, I. (2023). Dampak Perkembangan Pariwisata Terhadap Ekonomi Masyarakat Desa The Impact of Tourism Development on the Economy of the Village Community. 02(10), 2356–2365.

Published

2024-12-30

How to Cite

elmi, H. elmi, Ulma Sintia, Dini Mayasari, Susi Yanti, Yulia Vera, Afrinadewi Lubis, & Mhd E Arsyad Rambe. (2024). PELATIHAN PEMBUATAN MASKER CLAY PADA NNB DI DESA SIALOGO KECAMATAN ANGKOLA BARAT: PELATIHAN PEMBUATAN MASKER CLAY PADA NNB DI DESA SIALOGO KECAMATAN ANGKOLA BARAT. Jurnal Pengabdian Masyarakat Aufa (JPMA), 6(3). Retrieved from https://jurnal.unar.ac.id/index.php/jamunar/article/view/1841

Most read articles by the same author(s)